Värdeminskning på en bil

Funderar du på att sälja din bil och undrar vad du ska sätta för pris på den? Kostnad för värdeminskning på bil är i stort sett den största kostnaden när det gäller att äga en bil. Därefter kommer drivmedlet och sedan servicen. Om du köper en ny bil som kostar 100 000 kronor i inköpspris som ny, kommer den att vara värd 80 000 kronor efter att du har haft den i ett år. Generellt sett minskar priset på bilen med 20 procent för varje år som du den blir äldre.

Detta innebär att det andra året som du äger den, minskar den återigen med 20 procent ifrån värdet och är värd 64 000 kronor. Efter det tredje året är den värd endast 51 200 kronor och har alltså minskat radikalt ifrån sitt ursprungspris. Ibland är det därför på grund av värdeminskningen mer ekonomiskt att köpa en bil som är begagnad.

En bild av värdeminskningar på bilar.

Det finns även mer saker som spelar in på bilens värdeminskningen och några av dessa är hur mycket bilen har slitits, hur mycket du har kört den samt om den är skadad på något sätt. Exemplet ovan räknades ut med ett medelslitage. När du ska köpa en bil begagnad är detta även ett utmärkt sätt att räkna ut hur mycket du ska betala. Förutsättningen för att du ska kunna göra detta är dock att du vet hur mycket bilen kostade när den var ny.

Om det är en väldigt gammal bil som är i nyskick eller näst intill, fungerar inte ovanstående räknesätt. En del bilar, främst veteranbilar, kan nämligen öka i värde ju äldre de blir, givetvis beroende på i vilket skick som bilen är. Du bör alltid ha värdeminskningen i åtanke vare sig du köper eller säljer en begagnad bil. Då har du en realistisk bild av bilens värde.